Ta teden popoln zagon čistilne naprave

24.09.2014

Potem, ko je konec avgusta Upravna enota Vipava na podlagi zaključenega tehničnega pregleda nove Centralne čistilne naprave Vipava izdala odločbo o poskusnem obratovanju te naprave, so v čistilni napravi sprožili še zadnja dela za začetek poskusnega obratovanja. Ta teden jo zaženejo s polnim zamahom.
 
V poskusnem obratovanju je treba napravo nastaviti na povsem avtomatsko obratovanje. V tem obdobju je treba dokazati, da naprava daje pričakovane učinke čiščenja, operaterja pa naučiti samostojnega upravljanja naprave. V enoletnem obdobju bodo tako dodelali vse nastanitve, avtomatizacijo, ob tem pa odpravili morebitne pomanjkljivosti.
 
Suhe zagone, pri katerih se zažene vse stroje, ko na napravi še ni vode, so izvajalci že izvedli. Pri tem so preverili, ali stroji delujejo, tako kot bi morali. Ta faza je uspešno zaključena.  

V tem tednu pa bodo izvedli še mokre zagone. Torej zagone, pri katerih je v napravi že voda. Najprej jih bodo izvedli s čisto vodo, po tej fazi pa bodo v napravo spustili še odpadno vodo. Tako da bo s koncem tega tedna naprava v celovitem poskusnem obratovanju.